Kangury to wyjątkowo urokliwe, lecz równie niebezpieczne zwierzęta. Zobacz, gdzie żyją kangury i czym żywią się na co dzień! Oto 20 ciekawostek o kangurach, które pozwolą Ci poszerzyć wiedzę na temat torbaczy!

Kangury to bez wątpienia główny symbol Australii. Charakterystyczne torbacze, które potrafią skakać na niewyobrażalną wysokość, przez lata zaskarbiły sobie serca milionów ludzi na całym świecie. Z pewnością nie każdy wie, że pod popularnym określeniem „kangur” mieści się ponad 50 gatunków torbaczy, różniących się od siebie wyglądem, budową ciała, futrem, czy regionem występowania. Zgłębiając swoją wiedzę przyrodniczą, warto więc zastanowić się nad tym, gdzie żyją kangury? Czym żywią się urokliwi torbacze? Oto 20 ciekawostek o kangurach!

Ciekawostki o kangurach – jak duże są kangury, ile lat żyją kangury i ile osobników liczy ich populacja?

Kangury są bez wątpienia jedną z najciekawszych rodzin ssaków, jakie występują na naszej planecie. W ramach notki historycznej warto wspomnieć, że pierwsze użycie nazwy „kangur” miało miejsce w Australii w 1770 r. podczas przemierzania lokalnych terytoriów przez Jamesa Cooka oraz Josepha Banksa. Sama rodzina kangurowatych liczy sobie wiele różnorodnych gatunków. Najmniejsze spośród zwierząt ważą zaledwie kilkanaście kilogramów, a ich wzrost nie przekracza metra. Z kolei większe kangury, które znamy z fotografii i nagrań filmowych, osiągają nawet 100 kilogramów masy ciała i mogą mieć nawet 2 metry wzrostu! Ile lat żyją kangury? To zależy przede wszystkim od warunków środowiskowych. W niewoli kangury żyją nawet ponad 20 lat, przy czym tak długi czas egzystencji jest podyktowany prawidłowym żywieniem i brakiem jakichkolwiek zagrożeń. A jak sytuacja kształtuje się w naturze? Kangury olbrzymie na wolności żyją średnio od 6 do nawet 8 lat. Warto jednak wspomnieć, że obecnie ten gatunek zwierząt jest częstym obiektem polowań. Popularność mięsa kangura znacząco wpływa na liczebność populacji tych zwierząt na kontynencie australijskim. Na wolności kangury żyją o wiele krócej również ze względu na fakt, że są również narażone na ryzyko kolizji drogowych, które często bywają dla nich śmiertelne. Łączna populacja wśród wszystkich gatunków w obrębie rodzin kangurowatych liczy około 50-60 milionów osobników, jednak od przeszło 15 lat liczebność zwierząt stale maleje. Według wielu instytucji kangury potrzebują ścisłej ochrony, by zapobiec całkowitemu wyginięciu popularnych torbaczy.

Kangur rudy, szary, a może olbrzymi? Mnogość rodzajów i gatunków wśród torbaczy!

Jak wspomnieliśmy w poprzednim akapicie, określenie, jakim jest „kangur” pochodzi z 1770 roku, jednak warto wiedzieć, że pod tym pojęciem skrywa się aż 51 gatunków i 10 podrodzajów torbaczy. Pośród żyjących obecnie przedstawicieli rodziny kangurowatych wyróżniamy między innymi kangura szarego, olbrzymiego, rudego oraz walabię. Poszczególne rodzaje i podgatunki różnią się od siebie wyglądem, między innymi poprzez zróżnicowaną budowę ciała, futro dłuższe lub krótsze, czy odmienną barwę. W praktyce wspomniane wcześniej różnice często są nie do rozpoznania dla przeciętnej osoby. Co do zasady najpopularniejszym torbaczem znanym na całym świecie jest kangur olbrzymi, będący symbolem Australii, gdzie żyją kangury w liczbie nawet ponad 50 milionów osobników!

Gdzie żyją kangury? Naturalne miejsca występowania kangura olbrzymiego!

Skoro wiemy już, jak wiele podgatunków tworzy rodzinę kangurowatych, warto zastanowić się nad tym, gdzie żyją i co jedzą kangury. Co do zasady naturalnym regionem występowania kangurów jest Australia, Nowa Zelandia, Tasmania i Nowa Gwinea, jednak poszczególne gatunki tych wyjątkowych ssaków zamieszkują także inne obszary świata, w tym także państwa europejskie. Pomimo iż na co dzień kangury możemy obserwować wyłącznie w ogrodach zoologicznych, istnieją dowody na to, że dzikie populacje tych zwierząt zamieszkują między innymi w Stanach Zjednoczonych, w Niemczech i w Szkocji. W naturze kangury żyją w stadach i zamieszkują najczęściej tereny uprawne, cechujące się stosunkowo dużą dostępnością pożywienia. Przez wzgląd na doskonały słuch, który zapewniają kangurom duże uszy, z łatwością wyczuwają zagrożenie, dzięki czemu mogą szybko oddalić się w inne, bezpieczniejsze miejsce, pozbawione naturalnych wrogów.

Co jedzą kangury? Jakie jest ich naturalne źródło pożywienia? Jaki wzrost osiąga samica, a jaki samiec?

Podstawowym pokarmem kangurów są trawy i liście, czasami także kory drzew. Z kolei w przypadku kangurów żyjących w niewoli, głównym składnikiem odżywczym są owoce i resztki roślinne. Zupełnie inaczej sytuacja kształtuje się w przypadku małych kangurzątek, które zaraz po urodzeniu żywią się mlekiem matki. Ciekawostką jest fakt, że ciąża u kangurzycy trwa zaledwie od 28 do 35 dni, a młode kangury, tuż po narodzinach mierzą zaledwie 1-2 cm długości. W większości przypadków samica kangura może urodzić tylko jedno dziecko, które następnie wychowuje aż do momentu osiągnięcia pełnej dojrzałości. Pierwsze dni życia kangurzątka spędzają w torbie lęgowej matki, gdzie czują się w pełni bezpiecznie i mają łatwy dostęp do pokarmu. Nawet najmniejsze kangury, jak przystało na ssaki, instynktownie kierują się do sutka i zaczynają delikatnie pobierać mleko kangurzycy. W ten sposób zyskują na sile, która jest potrzebna do prawidłowego rozwoju. Pełną dojrzałość osiągają pomiędzy 14, a 20 miesiącem życia w przypadku samic oraz pomiędzy 2, a 4 rokiem życia w przypadku samców. Dorosłe kangury mogą osiągać naprawdę imponujące rozmiary, przy czym w przypadku przedstawicieli każdej z podrodzin kangurów samce są wyraźnie większe od samic. Dla przykładu w przypadku kangura olbrzymiego, będącego symbolem Australii, samce osiągają ponad dwa metry wzrostu, a długość ogona może wynosić nawet 1,5 metra! Samica kangura w większości przypadków jest nieco mniejsza.

Jak wysoko skaczą kangury? Ile metrów mierzy ich skok? Czy kangury potrafią szybko biegać?

Kangury to naprawdę wyjątkowe zwierzęta, o czym świadczy także długość ich skoku, która może sięgać nawet 13 metrów! Faktem wartym podkreślenia jest także wysokość skoku wynosząca do trzech metrów! Taki wynik sprawia, że kangury często nazywane są najlepszymi skoczkami na świecie. Zawdzięczają to przede wszystkim bardzo silnym mięśniom tylnych nóg oraz naprawdę wielkim stopom. Co ciekawe, kangur często przyjmuje pozycję wyprostowaną, uginając tylne kończyny i podpierając się długim ogonem. Ciało kangura jest zbudowane z mięśni, dzięki czemu zwierzęta te są bardzo silne, a w trakcie ucieczki mogą osiągać prędkość nawet 70 km/h. Pomimo iż torbacze są świetnymi biegaczami, warto wiedzieć, że kangury nie są w stanie poruszać się do tyłu. Wynika to z ich budowy ciała, rozbudowanych nóg kangura oraz długiego, masywnego ogona. Przez wzgląd na fakt, że kangur jest zwierzęciem towarzyskim i żyje w stadzie, poszczególne osobniki dbają o siebie nawzajem. Długi ogon pomaga poinformować współtowarzyszy o nadchodzącym niebezpieczeństwie. Wystarczy silne uderzenie w ziemię, by całe stado uszyło do ucieczki.

Czy wizerunek kangura znajduje się w herbie Australii? Jak wyglądają kangury zamieszkujące ten region świata?

Faktem jest, że kangury już wiele lat temu stały się symbolem Australii. Co ciekawe, obecnie populacja kangurowatych zamieszkujących terytorium Australii jest liczniejsza od liczby Australijczyków zamieszkujących swój kraj. Z tego względu te urokliwe zwierzęta często widnieją na pocztówkach, czy monetach wytłaczanych przez australijski rząd. Kangur znalazł swoje miejsce także w herbie Australii, co podkreśla fakt, jak bardzo istotnym elementem lokalnej kultury są torbacze. Warto jednak pamiętać, że kangury są równie piękne, co niebezpieczne. W razie zagrożenia, zwierzęta te potrafią ruszyć do ataku, w trakcie jednego skoku wyrządzając istotne obrażenia u przeciwnika. Podczas ewentualnej konfrontacji przedstawiciel torbaczy atakuje przy użyciu przednich kończyn, ale może wykonać również silne kopnięcie tylnymi nogami, wspomagając się w tym celu ogonem. Gdy kangur stoi sztywno i nieruchomo lepiej pozostawić go w spokoju, by nie wywołać u niego ataku agresji.

Bartek (25)

Jest zapalonym podróżnikiem i fotografem, którego pasja do odkrywania nieznanych zakątków świata stała się fundamentem dla tego bloga. Dzięki swoim licznych podróżom, Bartek dzieli się z czytelnikami unikalnymi historiami i praktycznymi poradami, inspirując ich do własnych przygód. Jego misją jest pokazywanie, że podróżowanie
to najlepsza forma edukacji i rozwoju osobistego.